Kategorier
Løb

De sunde og nye vaner for 2023

Nogle kalder dem for nytårsfortsæt og hader dem som pesten. (Spøjst udtryk at bruge, når ingen af os nulevende nogensinde har været i nærkontakt med den udryddede pest – men lad os lade det ligge).

Jeg elsker nytårsfortsæt – jeg kalder dem bare ikke for det. Men mere for de gode vaner.

Det er måske også forkert at kalde dem for 2023 – for det jeg skriver ned her, er mine sunde og nye vaner frem mod mit mål, Hamborg Marathon i april. Det er en overskuelig periode – hvilket gør det nemmere at holde. Det som ledere kalder ”delmål” 😊 og som adfærdsforskere har fundet ud af kræves for at opretholde de sunde vaner. Det kunne jeg skrive meget mere om – men lad os holde fokus (som ledere også finder vigtigt).

Nye og sunde vaner at efterleve i 2023

Here goes:

Ingen kage på hverdage

Jeg har en absurd kageglad afdeling på jobbet. Det er simpelthen skemalagt hver torsdag. Dertil kommer så alle fødselsdage, jubilæum’er, sparke-dæk-kage, onsdagstræt-kage og hvad der ellers findes af undskyldninger. Jeg holder mig fra det hele.

Det er først fredag jeg spiser kage, hvor vi i min lille husstand har fredagskage som tradition. Mums.

Ingen sukkerstads på hverdagsaftener

Vi har et rum herhjemme som vi kalder ”Det Hemmelige Rum”. Fyldt med slik, chips og nødder. Vi bilder os selv ind, at det er til børnenes fredagsslik – men når hverdagsaftenen runder kl. 21, og børnene er puttet – åbner vores små fedtede fingre døren lige så stille, som Gru og hans Minions – og finder slikket frem.

Det er så slemt, at min hjerne er indkodet til at tænke så snart den hører plastikpapir rasle, at nu kommer der slik. Værre end Karius og Baktus der råber om søde sager.

Det skal stoppe. Jeg vil holde mig fra det indtil X-faktor fredag aften – og så måske lidt i weekenden.

2 liter vand hver dag

Det er egentlig en vane jeg har haft de sidste mange år. Nu bare en markering af, at jeg vil fortsætte den gode stime. Jeg kan være slem til at få det drukket i weekender.

Spise flere kulhydrater

Min måde at holde mit vægttab igennem de sidste 6-7 år har været at spise meget få kulhydrater. Jeg tog som regel altid meget lidt af kartofler, pasta, ris og brød – og i stedet fyldte på med masser af kød og grøntsager. Det er dog ikke nødvendigvis den bedste kost for en marathon løber.

Jeg skal til at vænne mig til ikke at være bange for kulhydraterne – i hvert fald dem der kommer fra søde sager. De tomme kulhydrater fra slik og kage skal jeg stadig holde mig fra.

Yoga + styrke øvelser

Min skide lænd er et klokkeklart bevis på, at jeg ikke kan løbe så mange kilometer uden at styrketræne min ryg og lænd. Da jeg trænede op til HCA marathon var jeg god til at gøre det 2 gange i ugen – og jeg havde intet bøvl med ryg eller lænd. Nu 3 måneder senere uden øvelser, men 3x ugentlig intervalløb – er ryggen helt smadret.

Jeg har et styrkeprogram – det tager 30 minutter, og så har jeg en række yoga-stræk som tager 30 minutter. Dem vil jeg lave mindst 2 gange i ugen.

Hørte også at Axel Vang dyrker yoga 2 gange i ugen – og hvis han gør det, som en af vores hurtigste danske løbere lige nu, så tænker jeg ikke det er helt forkert. (nå ja, og så alle de andre forskere der har testet det)

Indtage en proteinshake hver morgen

Jeg har talt med et par træningskonsulenter som mener jeg ikke får nok protein, med alt den træning jeg laver. Derfor vil det være en god idé at supplere med en proteinshake – også på de dage hvor jeg ikke træner.

Det er en rutine allerede at drikke en halv liter hjemmebrygget proteinshake med pulver fra Bodylab efter hver træning. Det har dog aldrig været rutine at gøre det på de andre dage. Det gør jeg nu og skulle hjælpe på en bedre restitution i min marathon træning.

Minimalt med alkohol

Jeg bliver en total partypoober frem til Hamborg Marathon. Minimalt med alkohol. Jeg ved godt en masse siger at du sagtens kan drikke alkohol og det ikke gør noget ved formen.

Det er sikkert også rigtigt – men jeg har bare erfaret at hvis jeg har drukket igennem til en fest – og så træner dagen efter, er min risiko for skader bare det større.

Jeg får generelt ikke tømmermænd. Jeg kan sagtens tage en absurd våd aften på Det Glade Vanvid, komme hjem kl. 04, stå op kl. 09 og løbe 15 kilometer. Been there done that, ikk Lars og Tina? Men det er der jeg begynder at mærke skavankerne.

Så jeg kommer ikke til at hamre igennem – alt med måde. De store fest-ture må vente til maj måned.

Kort opsummeret

  • Ingen hverdagskage
  • Ingen hverdagsslik
  • Ingen våde byture
  • Minimum 2 liter vand hver dag
  • Proteinshake på dage jeg ikke træner
  • Flere kulhydrater
  • Yoga + styrketræning 2 gange i ugen

Kæft det lyder sundt. Og det synes jeg fandme lyder fedt.

Af Brian Brandt

Motionsløber med indstilling som eliteløber.
Elsker at nørde løb og få mine børn involveret i min træning.
Her deles mine erfaringer i hverdagen med løb og familieliv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *