Laktattærskel

En af de ting jeg er stødt på, er laktaktærskel – eller måling af laktat. Det er også noget for eliteløbere, eller i hvert fald dem der går ekstra meget op i løb.

Din laktattærskel, også kaldet for syregrænsen eller anaerob grænse, er faktisk et tal, som ville være meget rart at kende.

Finder du din syregrænse, ved du nogenlunde hvor du kan arbejde, uden at syre til. Det vil sige, det stadie, hvor du bare kan fortsætte med at løbe og løbe og løbe. Run Forest Run.

Laktattest finder grænsen

Typisk vil du ved hjælp af en laktattest, kunne finde dine personlige træningszoner. For eksempel om din puls skal ligge på 150 eller 180, når du vil træne din aerobe eller anaerobe område.

En laktattest er dog noget, som også kræver en del special-udstyr. Du vil typisk løbe i 4-5 minutter og så få taget en blodprøve. Løbe 4-5 minutter mere, få en blodprøve mere. Det vil så ske, indtil du rammer din syregrænse.

Ud fra de blodprøver, kan de så ret præcist fortælle dig dine træningszoner.

Sådan en test står typisk ikke alene, da du også vil få lavet en VO2 max test samtidig – og den og laktattesten står på min ønskeliste.

Af Brian Brandt

Motionsløber med indstilling som eliteløber.
Elsker at nørde løb og få mine børn involveret i min træning.
Her deles mine erfaringer i hverdagen med løb og familieliv.